Nieuws

Effect corona-maatregelen

De overheidsmaatregelen die noodzakelijkerwijs getroffen moesten worden voor evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn, hebben vanzelfsprekend ook effect op de huwelijken, partnerschappen, jubilea en uitvaarten.

Huwelijken, partnerschappen en jubilea

Voor de lopende huwelijksplechtigheden heb ik met betrokkenen kunnen afstemmen of we met inachtneming van de officiële maatregelen de gekozen datum kunnen aanhouden of een aangepaste ceremonie zullen houden dan wel een nieuwe datum kiezen. Het is altijd mogelijk om de gemeente waarin jullie trouwen te vragen om de plechtigheid te verzetten naar een zogenaamd 9 uur moment, waardoor het vaststellen van jullie verbintenis in ieder geval doorgang kan hebben. In deze tijd, maar ook door andere omstandigheden, is het nu eenmaal heel belangrijk om je zaken samen goed geregeld te hebben. Ik kan jullie vervolgens later op een door jullie gekozen datum dan opnieuw trouwen, met alles zoals jullie het je hadden voorgesteld op jullie grote dag. Vragen staat vrij. Dus hebben jullie ideeën of wensen dan mag je me altijd contacten.

Afscheid, uitvaart, herdenking

Helaas is het aantal afscheidsbijeenkomsten ten gevolge van overlijden nu toegenomen. Door de Corona maatregelen is het daarnaast ook nog erg moeilijk geworden om gedenkwaardig afscheid te nemen van onze dierbaren. Er moet daarom goed nagedacht worden over de manier waarop jullie het binnen de restricties, toch zoveel mogelijk naar eigen wens kunnen regelen. Ik denk graag met jullie mee en neem voor jullie het woord. Een persoonlijke toespraak zoals jullie dat graag willen, blijft nog altijd wel mogelijk!

Groots afscheid nemen van collega’s, emigrerende familie en gelijke bijzondere momenten kan ik helaas op dit moment niet voor je regelen.

 

Bruidsbeurzen

Vanaf 15 maart 2020 zijn alle evenementen in Nederland afgelast. Zodra er weer bruidsbeurzen of trouwlocatie routes mogelijk zijn en gepland worden, zal ik ze op deze pagina delen.

 

Uit de pers

NOS Nieuws –  22 maart 2020
door Susan Sjouwerman

Deze bruidsparen trouwen toch: ‘Corona weert de liefde niet’

De snelle verspreiding van het coronavirus betekent voor bruidsparen dat ze hun mooiste dag niet kunnen vieren zoals gepland. Veel bruiloften worden daarom uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Berdien en Gerke Wassenaar dit weekend in hun eigen tuin in het Friese Surhuizum, in het bijzijn van elf gasten. “Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. Als we langer zouden wachten, ging trouwen voor de bevalling niet meer gebeuren”, vertelt Berdien.

Oorspronkelijk zou het koppel op het gemeentehuis trouwen en daarna dineren met hun gasten. Door de sluiting van de horeca zat dat er niet in. “Vijf dagen van tevoren moesten we gaan schakelen. Gerke was heel teleurgesteld dat het niet door kon gaan zoals gepland. Maar we wonen mooi en hadden alles in huis, dus we wisten: we gaan ervoor.”

Eigen foto

Hooibalen van de hooizolder – het stel heeft paarden – werden ingezet als zitplek voor de gasten. Decoratie was al besteld. De trouwambtenaar en de getuigen waren gewoon aanwezig, net als de vader van Berdien om zijn dochter weg te geven.

“Dat was ook het enige fysiek contact op de bruiloft, anders dan tussen mij en mijn man. Niemand van de gasten was verkouden, had koorts of moest hoesten – maar we wilden geen risico nemen.”

Door het raam

Ook in het buitenland trouwen koppels op aangepaste wijze. En niet met minder enthousiasme. Zo trouwde een Spaans echtpaar door het open raam van hun appartement in La Coruña, in het noordwesten van het land.

De buurman van het stel leidde de ceremonie, een andere buurman was getuige. Met een overgebleven doos bloemen – niet gebruikt op de locatie waar het stel een dag later had willen trouwen – kon snel een bruidsboeket gemaakt worden. Een deel van de 190 gasten, veel buren en een aantal voorbijgangers zag vanaf de straat hoe het koppel elkaar eeuwige trouw beloofde.

Ook een stel uit de Amerikaanse staat Iowa liet zich niet tegenhouden. De twee trouwden in hun eigen huiskamer, met een paar familieleden én hun huisdieren om hen heen.

“We konden niet langer wachten!”, schrijft bruid Ali Popken. “De kerkelijke ceremonie en de receptie houden we deze herfst alsnog.”

Het gevoel is er niet minder om, zegt ook de pasgetrouwde Berdien. “Onze trouwambtenaar zei: ‘Corona weert de liefde niet’. En zo is het ook

 

 

Cosmopolitan.nl – 16 augustus 2019

No comments yet.

Geef een reactie