Nieuws

Bruidsbeurzen

Trouwbeurs Edam

Zondag 1 oktober 2023 van 10.30 tot 16.30 uur. Entree is gratis.
Grote Kerk, Grote Kerkstraat 57, 1135 BC  Edam – Gratis ticket 

Bruidsbeurs Amsterdam

Zondag 29 oktober 2023 van 11.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.
Loods 6 Amsterdam, KNSM-Laan 289, 1019 LB  Amsterdam – Meer info

Bruidsbeurs Sassenheim

Zondag 19 november 2023 van 10.30 tot 16.30 uur. Entree is gratis.
Van der Valk, Warmonderweg 8, 2171 AH  Sassenheim – Gratis ticket

Bruidsbeurs Naarden

Zondag 25 februari 2024 van 11.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.
De Tinfabriek Naarden, Amsterdamsestraatweg 5, 1411 AW  Naarden – Meer info

Bruidsbeurs Alkmaar

Zondag 24 maart 2024 van 10.30 tot 16.30 uur. Entree is gratis.
De Meent, Terborchlaan 301, 1816 MH  Alkmaar – Inschrijven

 

Uit de pers

CBS.nl – datum onbekend 2023
Hoeveel mensen trouwen?

In 2022 trouwden 70,6 duizend paren en sloten 24,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken. Steeds meer mensen kiezen voor het geregistreerd partnerschap om hun relatie formeel vast te leggen. Dat kan sinds 1998 en vanaf 2014 is het juridisch ouderschap net zo geregeld is als bij een huwelijk. Sindsdien wint het geregistreerd partnerschap aan populariteit.

In 2022 werden 1 714 huwelijken en 804 partnerschappen gesloten waarbij de partners van gelijk geslacht waren. Iets vaker twee vrouwen dan twee mannen. Partners van gelijk geslacht kunnen sinds 1998 hun relatie formeel vastleggen in een partnerschap, en in 2001 is het homohuwelijk ingevoerd. In de eerste twee jaar trouwden meer mannenparen dan vrouwenparen, vanaf 2003 overtreft het aantal gesloten vrouwenhuwelijken de mannenhuwelijken.

De gemiddelde leeftijd van de mannen die in 2022 trouwden, was 39,1 jaar. Vrouwen die in het huwelijk traden waren gemiddeld 36,4 jaar. Bij een eerste huwelijk was dat 35,1 voor mannen en 32,8 voor vrouwen. De gemiddelde trouwleeftijd is in de loop van de tijd opgeschoven. Dat komt onder andere doordat een groot deel van de stellen eerst een periode ongehuwd samenwoont. Bij ongeveer 4 op de 10 stellen die trouwen is de man één tot vijf jaar ouder dan de vrouw, bij 2 op de 10 is de man meer dan vijf jaar ouder. Bij 1 op de 10 zijn beiden ongeveer even oud. Bij 1 op de 10 huwelijken is de vrouw ouder, maar het leeftijdsverschil is dan vrijwel nooit meer dan vijf jaar.

Gemiddeld trouwt de laatste jaren ongeveer een derde van de stellen op een vrijdag en zijn de maanden mei, juni en september het populairst. Op speciale data, zoals Valentijnsdag, trouwen meer mensen dan gemiddeld en lijkt de dag van de week minder van belang. Ook op mooie datums trouwen vaak meer stellen, op donderdag 20-02-2020 bijvoorbeeld meer dan 750, ruim 10 keer zoveel als op een normale donderdag in februari.

Hoeveel echtparen zijn vijftig jaar getrouwd?

In 2023 konden 53,7 duizend echtparen hun 50-jarige (gouden) huwelijksjubileum vieren. 16,0 duizend paren bereikten met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar, en 388 paren hadden een platina jubileum na 70 jaar huwelijk. Samenhangend met hoge aantallen huwelijken in de jaren zestig en zeventig en met de toegenomen levensverwachting, neemt het aantal langdurende huwelijken toe. Het aantal robijnen of smaragden (40 jaar), zilveren (25 jaar) en koperen (12,5 jaar) bruiloften neemt juist af. Er werd minder getrouwd en meer gescheiden.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Parool.nl – 24 september 2022
Van uitstel kwam geen afstel: zij gaven elkaar na corona eindelijk het jawoord

Trouwen is in Nederland allang niet meer vanzelfsprekend. Volgens het CBS is in 2022 44,8 procent van de volwassen bevolking getrouwd (hieronder valt ook het geregistreerd partnerschap). De rest kiest vaak voor ongehuwd samenwonen. Sinds de jaren zestig en zeventig, door ontkerkelijking, emancipatie en individualisering, binden minder mensen zich in formele relatievormen.Toch kiezen veel stellen nog altijd voor het huwelijk. Voor hen waren de coronajaren geen pretje: sommigen moesten hun feestdag zelfs meerdere keren uitstellen, met als gevolg een enorme run op trouwlocaties in 2022 én 2023. Stichting Trouwbranch Nederland vreest zelfs voor een ‘stuwmeer aan bruiloften,’ aldus de NOS.

 “Het is momenteel heel druk bij ons,” bevestigt Jojanneke van der Veer, officemanager bij de populaire trouwlocatie Het Rijk van de Keizer in Amsterdam-West. “In 2022 zijn bijna alle data geboekt en 2023 begint nu ook vol te raken.” De trouwbranche heeft volgens Van der Veer nogal wat klappen op te vangen, met inkomsten die jaren achtereen wegvielen en personeelstekorten. Daarom is ze blij met de huidige drukte. “Bij veel mensen leeft de gedachte: vier het leven.”
Janine Kaatee (34, pr-manager) en Laurens Kaatee (33, architect) trouwden op 24-09-2021

Janine: “Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik heel graag wilde trouwen, én dat ik wilde trouwen voordat ik een kind kreeg. Mijn moeder is al 33 jaar beëdigd ambtenaar van de burgerlijke stand, BABS, dus ik ben opgegroeid met: ‘Kijk eens hoe leuk trouwen is.’ Mijn moeder heeft ons ook getrouwd.”

Laurens: “Ook ik heb altijd graag ­willen trouwen. Ik ben nooit zo’n man geweest die z’n hakken in het zand zet, of die het alleen maar doet omdat de vrouw dat per se wil.”

Janine: “Daarnaast wilde ik graag dezelfde achternaam als mijn kinderen. Ik wilde voorkomen dat we halsoverkop iets moesten gaan regelen als we kinderen zouden krijgen. Niet dat daar iets mis mee is, overigens.”

Laurens: “Toen we een tijdje samen waren, heb je de druk wel opgevoerd.”

 Janine: “Uiteindelijk heeft Laurens me in 2020 ten huwelijk gevraagd aan de keukentafel. Ik wilde niet hem vragen, zo traditioneel ben ik dus, haha. Hij had zijn grijze joggingpak aan en ik een roze badjas. Want ik had ooit gezegd dat ik hem in zijn grijze joggingpak het aller-aantrekkelijkst vond.”

“Wat ik eigenlijk het leukst vond aan ons huwelijk, was het trouwen voor de wet met een klein clubje mensen. Het moment dat we ‘ja’ tegen elkaar zeiden, vond ik zo mooi. Daar ging het mij eigenlijk allemaal om.”

Laurens: “Ik vond de napret heel leuk. Achteraf hoor je pas alle roddels die je op de dag zelf helemaal niet hebt meegekregen – die heeft zitten huilen op het toilet, die hadden ruzie, die hebben getongd.”

 Janine: “En op de huwelijksnacht is onze zoon Maurits verwekt. Dat was helemaal niet zo getimed, het was pure mazzel. Ik vind het wel geestig dat bij ons alles precies ging ‘zoals het hoort’.”

Laurens: “In Nederland kunnen mensen nog weleens een beetje bekrompen zijn over trouwen, dat dat ­zogenaamd burgerlijk zou zijn. Een ­beetje makkelijk vind ik dat. Durf die commitment maar eens aan te gaan, spreek jezelf uit! Natuurlijk ligt het vaak genuanceerder. Maar ik zie om me heen regelmatig dat mannen op dat gebied wat lafjes zijn. Put your money where your mouth is. En als je het niet wil, ook prima, maar wees daar dan ­eerlijk over.”

Janine: “Mijn zwager is een paar jaar geleden op 38-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Vlak voordat hij overleed, hebben mijn zus en hij nog uitgebreid hun huwelijk kunnen vieren. Dat heeft ons doen beseffen dat je de mooie momentjes die je hebt in je leven moet vieren. Het is zonde om alles altijd maar weg te wuiven.”

Laurens: “Je weet dat ellende altijd om de hoek ligt, vroeger of later. Dus de leuke dingen moet je vieren.”

Inessa Melkonjan Chin (31, legal counsel) en Guillaume Philibert Chin (32, oprichter schoenen- en kledingmerk Filling Pieces) ­trouwden op 18-06-2022.

Guillaume: “Ik heb Inessa ten huwelijk gevraagd op ons tienjarig jubileum, in Armenië, haar geboorteland. We zouden eigenlijk in 2020 trouwen, maar dat is later geworden door corona.’”

Inessa: “Armenië is mijn thuis en wie ik ben, dus ik had me geen mooier aanzoek kunnen bedenken.”

Guillaume: “Het plannen van de bruiloft vond ik het leukst. We wilden een grote bruiloft met zo’n driehonderd gasten. En we wilden alles zelf doen, zonder weddingplanner. We begonnen met een moodboard en een Pinterestpagina. Alles hebben we tot in de puntjes uitgedacht: van het lettertype op de menukaartjes tot de aankleding en de tafelzetting.”

Inessa: “We zitten allebei nogal op de details.”

Guillaume: “Ik heb zelfs een maand vrij genomen om alles te regelen.”

Inessa, lachend: “Ik niet hoor, ik was gewoon fulltime aan het werk!”

Guillaume: “We vonden het vooral heel belangrijk om onze verschillende culturen naar voren te brengen in ons huwelijk. Haar Armeense, mijn Surinaamse, maar ook onze Nederlandse cultuur. In de hapjes, in de muziek, in alles eigenlijk.”

Inessa: “We hebben een aantal Armeense tradities in ere gehouden. Na de ceremonie hebben we bijvoorbeeld borden gebroken, als symbool om al het slechte uit je leven te breken en aan te geven dat er een nieuw hoofdstuk begint. Tijdens het feest heeft de Guillaumes moeder lavash, Armeens brood, over mijn schouder gedaan. Dat betekent dat je altijd genoeg eten zult hebben. En we kregen allebei een lepeltje honing, wat betekent dat je huwelijk altijd zoet zal zijn. De pastoor van onze kerk in Amsterdam heeft ons getrouwd. Hij vertelde tijdens de ceremonie over de vier soorten liefde uit de Bijbel, maar wel op een manier die voor iedereen invoelbaar was, ook de gasten die niet in God geloven.”

Guillaume: “Qua muziek hadden we een gospelkoor voor de ceremonie, een Surinaamse band tijdens de receptie, een Armeense zanger en meerdere dj’s voor het feest, dat tot diep in de nacht doorging.”

Inessa: “Het was echt een enorme productie, maar heel leuk om te doen. Na onze huidige carrières kunnen we altijd nog aan de slag als weddingplanners.”

Sarah Famke Oortgijsen (34, free­lancer culturele sector) en Anne Heijman (34, zelfstandig organisatieadviseur) trouwden op 26-06-2021

Sarah Famke: “Anne heeft mij in 2018 ten huwelijk gevraagd, toen we al zeven jaar bij elkaar waren. Ik was erg verrast omdat Anne altijd had gezegd dat ze trouwen onzin vond. Ze heeft zelfs eerst braaf om mijn hand gevraagd bij mijn moeder.”

Anne: “Heel lang vond ik trouwen echt onnodig. Maar ineens dacht ik: waarom niet?”

Sarah Famke: “Als gay stel zouden wij op veel plekken in de wereld helemaal niet kunnen trouwen, in veel landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar. Ik zie het als een groot goed dat wij dat wel mogen.”

Anne: “Sommige mensen reageerden verbaasd. Mijn vader begreep het bijvoorbeeld echt niet. Hij komt nog uit de hippietijd, toen trouwen werd beschouwd als iets superburgerlijks. Waarom zou je een hele show opvoeren die ook nog eens heel veel geld kost? Daar kun je nuttigere dingen van doen. Maar hij vond het heel leuk voor ons en heeft zelfs gespeecht op de ­bruiloft.”

“Net nadat we de bruiloft een jaar vooruit hadden gepland, brak de pandemie uit. Door de maatregelen moesten we de helft van de uitnodigingen intrekken, dat was niet makkelijk. Maar uiteindelijk zijn we precies op de dag getrouwd dat heel veel maatregelen weer werden losgelaten. We hebben lastminute nog een dj geregeld omdat er tóch gedanst mocht worden.”

Sarah Famke: “Tijdens het feest droop het zweet van de muren. Het voelde echt als een uitlaatklep voor iedereen na een rottige tijd.”

“Op de bruiloft hebben we elkaar geen eeuwige trouw beloofd, maar meer de intentie uitgesproken om samen te blijven omdat we ondanks onze verschillen het beste in elkaar naar boven halen. En dat ik altijd de vaatwasser mag inruimen, want dat kan Anne niet.”

Anne: “We voelen ons eigenlijk precies hetzelfde als voordat we getrouwd waren. Alleen kreeg Sarah Famke kort na ons huwelijk een brief van DUO dat haar maandelijkse aflossingsbedrag omhoogging, dat was wel jammer, haha. Ik zie ons huwelijk vooral als een bezegeling van onze liefde en als een mooie dag om op terug te kijken.”

Teuntje Reede-Pen (31, horecaondernemer) en Tim Pen (39, werkt in de zorg) trouwden op 01-06-2022

Teuntje: “Waarom jij mij hebt gevraagd om met je te trouwen, is omdat ik het heb afgedwongen. Ik had een paar jaar de running gag, bij het tandenpoetsen of tijdens het koken, dat ik zei: ‘Ik denk dat dit een mooi moment is om me ten huwelijk te vragen.’ En net toen ik dacht dat het echt niet meer ging gebeuren, vroeg je me ineens. Op het strand van Terschelling.”

Tim: “Ik heb je ook een ring proberen aan te meten, maar dat viel helemaal verkeerd.”

Teuntje: “Ja, want ik raak altijd alles kwijt. Dus nu hebben we matching tatoeages op onze ringvingers.”

Tim: “Het was ook gewoon makkelijker om te trouwen, want we hebben een kind samen en Teuntje is ondernemer. Het was ook een handige manier om alle rompslomp in één klap te regelen.”

“Tegen mijn eigen verwachting in vond ik het ceremoniegedeelte het leukst aan onze trouwdag.”

Teuntje: “Ik vond de geloftes het leukst. Ik hou heel erg van gezelligheid en dat er een kaarsje aan staat; Tim heeft in zijn geloftes beloofd dat hij een kaarsje aansteekt als ik ’s avonds thuiskom van mijn werk. We hebben ook beloofd dat we elke dag ons best zullen doen voor elkaar. En van die vanzelfsprekende dingen, zoals dat je voor de ander zorgt als ie ziek is.”

“Het feest daarna was ook superleuk. We houden allebei van Ajax, dus we hadden fakkels in Ajaxkleuren. Onze eerste dans was op een reggaetonliedje. Dat was helemaal niet het plan, want volgens Tim kan ik niet dansen.”

Tim: “De meerwaarde van trouwen kan ik niet zo goed onder woorden brengen. Behalve dat het voelt alsof het nu voor het echie is.”

Teuntje: “Er zit nu een gouden randje omheen. We zijn nóg liever voor elkaar sinds we getrouwd zijn. In coronatijd hadden we vaker ruzie dan normaal omdat we allebei veel stress hadden. Tim was net begonnen met een nieuwe studie en voor mij als ondernemer was het ook pittig. Maar op een gegeven moment, mede dankzij een goede vriend die een ernstig ongeluk kreeg, realiseerden we ons dat het leven te kort is voor onzinruzies. Je moet het leven vieren, vinden we. En als kers op de taart kwamen we er de dag na onze bruiloft achter dat ik zwanger was van ons tweede kindje. Heel romantisch.”

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

NU.nl – 1 juni 2021
Meer mensen trouwen als het economisch goed gaat

Nederlanders zullen sneller trouwen als ze meer vertrouwen hebben in hun financiële situatie, maar omgekeerd heeft de financiële situatie weinig invloed op echtscheidingen. Daarentegen gaan samenwoners wel sneller uit elkaar als het economisch slechter gaat. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van het statistiekbureau CBS en het demografisch onderzoeksinstituut NIDI.

De organisaties vergeleken voor de studie het aantal huwelijken in een jaar met de zogenoemde koopbereidheid, het vertrouwen van consumenten in hun financiële situatie. Dat blijkt gelijk te lopen. Het aantal huwelijken stijgt na een goed economisch jaar en daalt na een slecht economisch jaar.

In 1998 trouwden 185.000 Nederlanders, het grootste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. In 2013 was het aantal trouwende mensen met 141.000 het laagst. Tegelijk was de koopbereidheid rond 1998 het grootst en in 2013 het kleinst.

Het aantal echtscheidingen houdt echter geen verband met de economische situatie. Volgens het rapport is een mogelijke verklaring dat er veel redenen zijn om te scheiden en dat mensen zich ook in een financieel moeilijkere periode niet zullen laten tegenhouden door de kosten die daaraan verbonden zijn.

Onderzoekers verwachten minder huwelijken in 2021

Voor samenwonen geldt dan weer het omgekeerde. Er gaan niet meer mensen samenwonen als hun financiële situatie beter is. Het hangt er in dat geval vooral van af of één van de twee een woning heeft. Samen naar een nieuwe woning verhuizen gebeurt minder vaak door de krapte op de huizenmarkt.

Maar er gaan wel meer samenwoners uit elkaar op het moment dat het slecht gaat met de economie. De onderzoekers wijzen erop dat er tijdens economische crises meer werkloosheid is en dat zet druk op een relatie.

Na de financiële crisis van 2008 steeg het aantal samenwoners dat uit elkaar ging sterk tot 177.000 in 2015. In 2019, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, gingen 159.000 samenwoners uit elkaar. In diezelfde periode daalde het aantal huwelijken.

De onderzoekers verwachten ondanks de vele uitgestelde huwelijken dat er in 2021 toch minder mensen zullen trouwen dan de voorbije jaren, omdat hun financiële situatie te lijden heeft gehad onder de coronacrisis. Die huwelijken zullen waarschijnlijk worden ingehaald als het weer beter gaat.

 

No comments yet.

Geef een reactie