Verhalen

Midden in het IJ

Als je dan besloten hebt te gaan trouwen, komt er veel op je af. Zo ook het bepalen van de locatie. Voor dit bruidspaar mocht ik het huwelijk sluiten op een vrij unieke plek. Midden op het IJ. Op het uiterste puntje van een uitloper van de Sixhaven, op het terrein van het Mandelahuisje. Hij is een Alkmaarder en zij een Amsterdamse. Hij heeft een broer en zij heeft een zus. Hij doet aan klimmen en zij doet aan hockey. Hij is een skiër en zij is een snowboarder. Hij een Maagd, zij een Schorpioen. Zo totaal verschillend deze twee, ontzettend leuke mensen. Maar één ding hebben ze echt gemeen: hun belangstelling voor natuurkunde. En dat bracht hen beiden naar de Universiteit van Amsterdam. Met een paar jaar leeftijdsverschil duurt het even voordat zij elkaar daar tegenkomen. Samen met andere vakgenoten worden er regelmatig borreltjes gedaan en leuke uitstapjes gemaakt. En zo komen ze op elkaars levenspad…. Bijzonder, zoals twee zo verschillende mensen het direct eens werden over de locatie van hun huwelijk. Het was dan ook echt een schitterende plek!

Verrassing na verrassing

Dries en Sil,  ze zijn 25 jaar getrouwd. Wat een mooie mijlpaal. Reden genoeg om eens fijn met moeder, broers en zussen, aanhang en beide kinderen uit eten te gaan. Het bruidspaar is nog even veel verliefd op elkaar als toen ze elkaar leerden kennen. Als het even kan verwennen ze elkaar met gezellige uitstapjes. En nee, dan wordt niet overlegd waar er heengegaan wordt, want ze vinden het heerlijk om elkaar totaal te verrassen. Dus is de één  jarig dan boekt de ander een weekendje naar een vreemde stad. Pas als ze dan op Schiphol staan, wordt het voor de ander duidelijk waar de reis naartoe gaat. En zo gaat het over en weer. Hun bruiloft is een mooie gelegenheid om beiden te verrassen. Allebei hebben ze er geen idee van, maar dan verschijn ik als trouwambtenaar compleet met toga en hamer, om het stel hun ja-woord te laten geven voor een verlenging van de huwelijkse staat met minstens 25 jaar. Verrast als ze waren dat daar een kopie van de huwelijksakte van toen op tafel ligt en zij op een nieuwe versie opnieuw hun handtekening mogen zetten.

Hier en Tokyo

Ze leerden elkaar kennen in Amsterdam bij een soort uitwikkelingsprogramma. Hij is geboren in België en zij in Japan. Door toeval komen ze elkaar bij diezelfde meeting terecht. Hij met het doel om Japans te leren en zij om in contact te komen met Engels sprekende jongelingen. En daar begint hun liefdesverhaal. Al snel ontstaat er iets moois tussen hen, maar dan… dan moet zij terug naar Japan en hij blijft diep ongelukkig achter. Natuurlijk gaat hij achter haar aan en wordt hij aan haar familie voorgesteld. Twee jaar later vraagt hij haar, in het prachtige kersenbloesempark in Osaka, ten huwelijk. De bruiloft wordt gepland en zal in aanwezigheid van de Nederlandse vrienden, collega’s en zijn ouders, in Amstelveen plaatsvinden en ik mag het huwelijk voltrekken. Voor alle familie,  uit Japan en België, besluit het gelukkige paar om het huwelijk nog eens over te doen, maar dan in een kasteel in België. Als ze mij daarvoor vragen, wil ik natuurlijk hun huwelijk nogmaals komen sluiten!